Det Lille Vinsalg
5 principper bag naturvin.
Principperne er og bliver principper, for der er ingen regler. Naturvinsbevægelsen kan netop ses som et opgør med reglerne. Mange af bønderne frasiger sig fx mærkning af deres vin.
Naturvin - Levende vin - Nøgen vin - Ren vin
Kært barn har mange navne.
Vin på bænken i hyggelige Nedergade.
Herunder har vi prøvet at liste de væsentligst forskelle op på konventionel vinproduktion og den mere bærerdygtige tilgang til produktion af naturvin.
Her er de mest udbredte praksisser inden for konventionel vindyrkning. Selvom ikke alle konventionelle vinbønder er skyldige i alle disse, er de almindelige i mange dele af verden.
De fleste vinmarker er plantet med klonede vinstokke, udvalgt for deres fordelagtige egenskaber. Problemet opstår, når vinmarker udelukkende dyrkes med de samme kloner, hvilket reducerer den genetiske diversitet og gør dem sårbare over for skadedyr og sygdomme.
At dyrke kun druer skaber udfordringer som erosion og øget sårbarhed over for skadedyr.
Årelang brug af herbicider efterlader jorden livløs og flad. Vinstokkenes rødder forbliver overfladiske og mangler incitament til at dykke dybere efter vand og næringsstoffer. Herbicider fremmer også erosion ved at fjerne det græs, der normalt holder jorden på plads.
Insektmiddel er skadelige for vinmarkernes biodiversitet og udgør sundhedsrisici.
Syntetiske svampedræbende midler skader de naturlige gærpopulationer i vinmarker og påvirker de svampe, der hjælper planterødder med at optage mineraler fra jorden.
For at øge udbyttet anvender konventionelle landmænd syntetisk gødning, hvilket kan udtømme vinstokkene og resultere i druer af lavere kvalitet.
Industrielle drueavlere bruger maskinbeskæringssystemer, hvilket forkorter vinstokkenes levetid.
I tørre klimaer er kunstvanding nødvendig for at sikre udbytte og højkvalitets høst. Desværre fører det ofte til overfladiske rodsystemer og tvivlsom frugtkvalitet.
Når det kommer til bærerdygtigt dyrkede vinmarker, varierer praksis afhængigt af region og den enkelte vinbonde. Her er nogle fællestræk, der kendetegner den naturlige tilgang:
I stedet for at plante identiske vinstokke vælger en vinbonde, der praktiserer masseudvælgelse, stiklinger fra forskellige vinstokke med positive egenskaber. Dette giver genetisk mangfoldighed og gavner vinmarkerne.
Producenter af naturvin prioriterer vinplantens sundhed og druernes kvalitet frem for høje udbytter eller omkostningsbesparelser.
Ud over druer dyrker mange producenter af naturvin også andre afgrøder. Målet med polykultur er at fremme biodiversitet.
Naturvinbønder undgår herbicider og bruger i stedet en kombination af pløjning, græsslåning, rivning, græsning og lugning for at håndtere ukrudt. Nogle går endda så langt som at undlade at pløje eller fjerne græsdække.
Ideelt set klarer skadedyrene sig selv i en på en vinmark til naturvin. Vinbønderne fremmer en balance mellem rovdyr og byttedyr ved at skabe hække og levesteder for fugle.
Bønderne anvender kobber- og svovlbehandlinger så lidt som muligt for at minimere den økologiske påvirkning og undgå kobberophobning i jorden. Nogle vingårde formår endda at dyrke vinstokke uden disse behandlinger.